Συμβουλος | Blog with Sidebar
19169
page-template,page-template-blog-large-image,page-template-blog-large-image-php,page,page-id-19169,page-child,parent-pageid-1815,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,menu-animation-underline,header_top_hide_on_mobile,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-22035

Ασφαλιστικα προιοντα και καλυψη φορολογικων υποχρεωσεων

Ένας ιδιαίτερα σημαντικός τομέας της ασφαλιστικής δραστηριότητας που έχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης είναι η διαχείριση των φορολογικών υποχρεώσεων μέσω ασφαλιστικών προϊόντων.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις δυστυχώς όλο και αυξάνονται. ΕΝΦΙΑ, φόροι κληρονομιάς και μεταβίβασης, έλλειψη ρευστότητας κλπ είναι μερικά από τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Και εδώ η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να δώσει λύση! Ένα προϊόν δημιουργίας κεφαλαίου όπως είναι τα παραδοσιακά συνταξιοδοτικά συμβόλαια ή και τα προϊόντα unit linked (κυμαινόμενης απόδοσης στη λήξη) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλους λόγους, όπως η δημιουργία κεφαλαίου για την κάλυψη των φόρων κληρονομιάς ή και των φόρων μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων. Η ακόμα, εφόσον οι διαμεσολαβούντες έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να διαχειριστούν αυτά τα ζητήματα, να καλύψουν ακόμα και περιπτώσεις  επιβίωσης εμπορικών ή άλλων επιχειρήσεων, με περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες, σε περίπτωση αιφνίδιου θανάτου κάποιου εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης, με το χαμηλότερο δυνατό φορολογικό κόστος.

Πλέον στην ελληνική ασφαλιστική αγορά υπάρχουν σχεδόν όλα τα απαιτούμενα προϊόντα σταθερής και κυμαινόμενης απόδοσης, εφάπαξ καταβολών καθώς και εκείνα που μπορούν να προσαρμοστούν στις φορολογικές διακυμάνσεις του οποιοδήποτε φορολογικού καθεστώτος. Στις ανεπτυγμένες ασφαλιστικές αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αυτές οι πρακτικές ακολουθούνται κατά κόρον και φέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα και ευχαριστημένους πελάτες.

0

5 πραγματα που πρεπει να σκεφτειτε πριν κανετε ασφαλεια ζωης

Πριν προχωρήσετε σε μία ασφάλεια ζωής βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς ακριβώς θα πιάσουν τόπο τα χρήματά σας, τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Έχοντας ακούσει τόσα και τόσα για ασφαλιστικές εταιρίες που πτώχευσαν, για ασφαλιστές που με κομπίνες καταχράστηκαν χρήματα ασφαλισμένων και για συμβόλαια που άλλα υπόσχονταν και άλλα τελικά απέδωσαν όταν χρειάστηκε, η απόφαση να επενδύσει κανείς τα χρήματά του σε μία ασφάλεια ζωής αποτελεί για πολλούς μεγάλο ρίσκο. Εξίσου μεγάλο, ωστόσο, είναι και το ρίσκο να αφεθούμε στα κρατικά ασφαλιστικά ιδρύματα και στα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα σήμερα που σχεδόν τίποτα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

 

1. Συμμετοχή ή το λεγόμενο απαλλασσόμενο;

 

Αποφασίζοντας να αγοράσετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας, έχετε πάντα τη δυνατότητα να επιλέξετε ένα πρόγραμμα χωρίς καθόλου δική σας συμμετοχή. Τότε, η ασφαλιστική σας πληρώνει αποκλειστικά όλα τα έξοδά σας από το πρώτο ευρώ. Διαφορετικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα με δική σας συμμετοχή στο κόστος νοσηλείας. Η συμμετοχή είναι το ποσό ή το ποσοστό, με το οποίο ο ασφαλισμένος συμμετέχει στα έξοδα των επισκέψεων στον γιατρό, στις διαγνωστικές εξετάσεις, τις ιατρικές πράξεις ή τη νοσηλεία, ανάλογα με το τι περιλαμβάνει το κάθε πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση όμως η συμμετοχή είναι μία πρακτική φιλική για τον ασφαλισμένο, γιατί του εξασφαλίζει χαμηλότερο ασφάλιστρο.

 

2. Έχω την οικονομική δυνατότητα να την κρατήσω;

 

Αυτή είναι μια μάλλον δύσκολη ερώτηση, διότι αν έχετε ακόμη την ανάγκη της ασφαλιστικής προστασίας, η πραγματική ερώτηση θα πρέπει να είναι «μπορώ να μην έχω την οικονομική δυνατότητα να τη διατηρήσω»;
Ο τρόπος να απαντήσετε σ’ αυτή την ερώτηση, είναι να φέρετε στον νου σας την εικόνα του τι θα συνέβαινε στην οικογένειά σας αν η «ανάγκη» γινόταν «πραγματικότητα» και δεν υπήρχε μια ασφάλεια ζωής για να την προστατεύσει. Αν αυτή η εικόνα είναι αρκετά ανησυχητική και αντιληφθούμε ότι τα ασφάλιστρα αποτελούν μια ασήμαντη επιβάρυνση, μπροστά στα οφέλη της ασφάλειας ζωής, τότε οι περισσότεροι από μας θα «βρούμε» ένα τρόπο να πληρώνουμε. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να διατηρήσετε την ασφάλεια ζωής σας όπως π.χ. μηνιαία καταβολή ασφαλίστρων.

 

3. Πώς θα επιλέξω μία φερέγγυα ασφαλιστική εταιρία;

 

Το σημαντικότερο που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος πριν επιλέξει ασφαλιστική εταιρία είναι να μελετήσει προσεκτικά όχι μόνο την «ιστορία» της εταιρίας αλλά και τα σημερινά οικονομικά της στοιχεία (επίπεδο φερεγγυότητας, ικανότητα και ταχύτητα αποζημιώσεων κλπ). Όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεση όλων μέσω internet.

.

4. Τι να προσέξω στους όρους;


Ιδιαίτερα τα 1-2 τελευταία χρόνια με την ολοένα και ταχύτερη κατάρρευση του κρατικού συστήματος υγείας, οι ασφαλίσεις υγείας γίνονται η πρώτη επιλογή για τους νέους ασφαλισμένους. Είναι συχνό το φαινόμενο, ένας νέος υποψήφιος προς ασφάλιση, αισθανόμενος υγιής και δυνατός, να επιλέξει τη φθηνότερη επιλογή ή και την επιλογή με τις χαμηλότερες παροχές, θεωρώντας ότι μπορεί στο μέλλον να βελτιώσει το συμβόλαιό του. Αυτό όμως που δεν έχει συνειδητοποιήσει είναι ότι, (εκτός του ότι αν χρειαστεί μια αποζημίωση μπορεί να μην πάρει αυτό ακριβώς που χρειάζεται), ταυτόχρονα ρισκάρει να συμβεί μια τέτοια μεταβολή στην υγεία του, που πλέον να μην μπορεί ποτέ να ασφαλιστεί!
Είναι φυσικό ο υποψήφιος πελάτης να μην γνωρίζει, ότι αν εκδηλώσει πχ ζάχαρο είναι απόλυτα πιθανό να μην μπορέσει να ασφαλιστεί σε καμία εταιρεία ή ότι μια καρδιαγγειακή πάθηση, για παράδειγμα, να του επιφέρει σημαντικές εξαιρέσεις στην ασφάλισή του. Από την άλλη δε, τα νοσοκομειακά προγράμματα είναι τόσο πολύπλοκα, έχουν τόσες πολλές διαφορετικές επιλογές – μειωμένες παροχές, χαμηλά κεφάλαια κάλυψης, όρους με μικρότερο εύρος εξασφάλισης κ.λπ. που είναι σχεδόν αδύνατο να τα κατανοήσει και να αποφασίσει μόνος του ένας άνθρωπος.

 

5. Γιατί να επιλέξω το σωστό διαμεσολαβητή;


Η συμβολή του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή είναι πάρα πολύ σημαντική και καθοριστική. Πρέπει μέσα από τις προτάσεις του να θέτει ψηλά το επίπεδο της εξασφάλισης του υποψήφιου πελάτη του. Να τον βοηθά να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που αναλαμβάνει όταν δεν επιλέξει εξαρχής το καλύτερο δυνατό προϊόν. Να τον βοηθά να κατανοήσει ότι το συμβόλαιο που επιλέγει σήμερα ενδέχεται να είναι αυτό με το οποίο θα μείνει σε όλη του τη ζωή γιατί στο μεταξύ κάλλιστα μπορούν να συμβούν γεγονότα υγείας που να του στερήσουν στο μέλλον την δυνατότητα να βελτιώσει τις παροχές του. Η καλή εκπαίδευση του διαμεσολαβητή, η πληρότητα στην ενημέρωση του υποψήφιου ασφαλισμένου και η ευθύτητα στο να παρουσιάζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει (αν θέσει ως μόνο κριτήριο τη χαμηλή τιμή) είναι μείζονος σημασίας.

0

Τελικα τι ειναι η ιδιωτικη ασφαλιση

Μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού αντιμετωπίζει με καχυποψία την ιδιωτική ασφάλιση. Είναι  γεγονός ότι στην Ελλάδα η ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για του λόγου του αληθές στην Ελλάδα τα συνολικά ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ αγγίζουν μόλις το 2% όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη υπερβαίνει το 7%. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Σίγουρα έχει συμβάλει και η οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχουν επέλθει οι πολίτες της χώρας μας. Η αντίληψη που ακόμα επικρατεί είναι ότι το κράτος οφείλει να παρέχει δίχτυ προστασίας σε περίπτωση συμβάντων που προκαλούν μεγάλες ζημιές. Το ελληνικό κράτος δε δίνει φορολογικά κίνητρα στους πολίτες καθώς και μόνο η ασφάλιση των αυτοκινήτων παραμένει προς το παρόν υποχρεωτική.

Είναι εύκολο να νομίζει κανείς ότι η ασφάλιση είναι πολυτέλεια. Ωστόσο με τα νούμερα που παρουσιάζει ο ασφαλιστικός κλάδος (στον τομέα των επενδύσεων, των αποζημιώσεων, τη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και τις θέσεις εργασίας που παρέχει), αποδεικνύει ενεργά πως μπορεί να βοηθήσει έμπρακτα τη χώρα τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη οι πολίτες να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι κρατικές δομές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες υγείας και σύνταξης ενώ παράλληλα η δαπάνη των πολιτών για την υγεία ακουμπά σχεδόν το 10% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών. Οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι πλέον πιο προσιτές στο αγοραστικό κοινό με σκοπό να καθιερωθεί ένα αίσθημα φερεγγυότητας γύρω από τον ασφαλιστικό κλάδο. Οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα λειτουργούν στη βάση ενός πολύ αυστηρού ευρωπαϊκού πλαισίου υπό την εποπτεία της Τράπεζας Ελλάδος. Κατά συνέπεια μπορούν με την απαραίτητη σαφήνεια να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες των καταναλωτών αλλά και να είναι εκεί για να τους αποζημιώσουν με τον καλύτερο τρόπο.

Η σύμπραξη κράτους και φορέων ιδιωτικής ασφάλισης είναι επίσης σημαντική στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και απρόβλεπτων κινδύνων (πχ εργατικό ατύχημα) διότι μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών τους. Έτσι συμβάλλει στη διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων και της αποταμίευσης μια οικογένειας.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στα ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης υγείας που συχνά, λειτουργώντας συμπληρωματικά με δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς, μειώνουν ή και μηδενίζουν το κόστος συμμετοχής των καταναλωτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Είναι, λοιπόν, τεράστια η πρόκληση για την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά να αναπτυχθεί και να προσφέρει στους καταναλωτές της ποιοτικές και ποσοτικές επιλογές και λύσεις σε πληθώρα προγραμμάτων, με δυνατότητα προσαρμογής τους στις ανάγκες και στις οικονομικές δυνατότητες του καθενός.

Συμπερασματικά, μια ματιά σε έναν κόσμο χωρίς ασφάλιση φωτίζει ένα ντόμινο συνεπειών που εκτός των δημόσια έσοδα θα έπληττε και την ποιότητα ζωής του ασφαλισμένου πολίτη, την κοινωνική συνοχή, την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

0