Συμβουλος | Τελικα τι ειναι η ιδιωτικη ασφαλιση
22041
post-template,post-template-elementor_theme,single,single-post,postid-22041,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,menu-animation-underline,header_top_hide_on_mobile,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-22035,elementor-page elementor-page-22041

Τελικα τι ειναι η ιδιωτικη ασφαλιση

Μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού αντιμετωπίζει με καχυποψία την ιδιωτική ασφάλιση. Είναι  γεγονός ότι στην Ελλάδα η ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για του λόγου του αληθές στην Ελλάδα τα συνολικά ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ αγγίζουν μόλις το 2% όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη υπερβαίνει το 7%. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Σίγουρα έχει συμβάλει και η οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχουν επέλθει οι πολίτες της χώρας μας. Η αντίληψη που ακόμα επικρατεί είναι ότι το κράτος οφείλει να παρέχει δίχτυ προστασίας σε περίπτωση συμβάντων που προκαλούν μεγάλες ζημιές. Το ελληνικό κράτος δε δίνει φορολογικά κίνητρα στους πολίτες καθώς και μόνο η ασφάλιση των αυτοκινήτων παραμένει προς το παρόν υποχρεωτική.

Είναι εύκολο να νομίζει κανείς ότι η ασφάλιση είναι πολυτέλεια. Ωστόσο με τα νούμερα που παρουσιάζει ο ασφαλιστικός κλάδος (στον τομέα των επενδύσεων, των αποζημιώσεων, τη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και τις θέσεις εργασίας που παρέχει), αποδεικνύει ενεργά πως μπορεί να βοηθήσει έμπρακτα τη χώρα τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη οι πολίτες να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι κρατικές δομές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες υγείας και σύνταξης ενώ παράλληλα η δαπάνη των πολιτών για την υγεία ακουμπά σχεδόν το 10% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών. Οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι πλέον πιο προσιτές στο αγοραστικό κοινό με σκοπό να καθιερωθεί ένα αίσθημα φερεγγυότητας γύρω από τον ασφαλιστικό κλάδο. Οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα λειτουργούν στη βάση ενός πολύ αυστηρού ευρωπαϊκού πλαισίου υπό την εποπτεία της Τράπεζας Ελλάδος. Κατά συνέπεια μπορούν με την απαραίτητη σαφήνεια να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες των καταναλωτών αλλά και να είναι εκεί για να τους αποζημιώσουν με τον καλύτερο τρόπο.

Η σύμπραξη κράτους και φορέων ιδιωτικής ασφάλισης είναι επίσης σημαντική στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και απρόβλεπτων κινδύνων (πχ εργατικό ατύχημα) διότι μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών τους. Έτσι συμβάλλει στη διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων και της αποταμίευσης μια οικογένειας.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στα ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης υγείας που συχνά, λειτουργώντας συμπληρωματικά με δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς, μειώνουν ή και μηδενίζουν το κόστος συμμετοχής των καταναλωτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Είναι, λοιπόν, τεράστια η πρόκληση για την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά να αναπτυχθεί και να προσφέρει στους καταναλωτές της ποιοτικές και ποσοτικές επιλογές και λύσεις σε πληθώρα προγραμμάτων, με δυνατότητα προσαρμογής τους στις ανάγκες και στις οικονομικές δυνατότητες του καθενός.

Συμπερασματικά, μια ματιά σε έναν κόσμο χωρίς ασφάλιση φωτίζει ένα ντόμινο συνεπειών που εκτός των δημόσια έσοδα θα έπληττε και την ποιότητα ζωής του ασφαλισμένου πολίτη, την κοινωνική συνοχή, την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

No Comments

Post a Comment